Uluslararası Hukukta Diplomatik Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar - Esra Ata Dağıstanlı
Diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıklara ilişkin kurallar uluslararası hukukun en çok kabul gören ve uygulanan alanlarından birisini oluşturmaktadır. Uzun yıllar örf ve adet kuralları çerçevesinde düzenlenen bu kurallar
1961 Viyana Diplomasi İlişkileri Sözleşmesi ile kodifiye edilmiştir. Bu Sözleşmede diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıkların kapsamı ve bu kurallardan kimlerin ne şekilde yararlanacağı detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.
1961 Viyana Sözleşmesi ile bahşedilen diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıklar diplomasi temsilcilerine kendi menfaatleri için değil görevi gereği gibi yapabilme gayesiyle tanınmıştır. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için ise diplomasi temsilcilerine Sözleşme kapsamında geniş dokunulmazlık ve ayrıcalıklar verilmiştir. Ancak bazı gönderen devlet ve diplomasi temsilcileri, diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıkları kendi çıkarları için kötüye kullanmışlar daha da kötüsü Sözleşmede tanınan koruma sayesinde adalet önüne çıkarılamamışlardır. Sözleşmede diplomatik dokunulmazlık ve ayrıcalıkların kötüye kullanılmasına karşı bir yaptırım mekanizmasının olmaması ve mağdurlara yönelik tazmin sisteminin kurulmamış olması Sözleşmenin en çok eleştirilen konularından birisini oluşturmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, 1961 Viyana Sözleşmesinin günümüz şartlarına uygun olarak değiştirilmesi çok daha işler bir sistem sağlayacaktır.
Bu bilgiler ışığında çalışmamızda 1961 Viyana Sözleşmesi'nin mevcut yapısı, eksiklikleri ve Türk pozitif hukukundaki düzenlemelerin Sözleşme ile uyumlu olup olmadığı incelenmeye çalışılmıştır.
Kitabın Konu Başlıkları
Uluslararası Hukukun Tarihsel Boyutuyla Diplomatik Dokunulmazlık ve Ayrıcalıkların Gelişim Süreci
Diplomaside Yetki Kullanan Kişiler ve Kurumlar
Diplomatik Dokunulmazlık ve Ayrıcalıklar