6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu (Türk Medeni Hukuk Mevzuatı Cilt I) - Serkan Ayan
Önsöz
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. O tarihten itibaren birçok Kanun derlemesi ve metni yayınlanmış olmakla birlikte, kitap olarak basıma hazırlanması biraz uzun bir zamanı gerektiren bu eser, diğerlerinden farklı olarak, toplam altı kaynaktan yararlanılarak hazırlanmıştır. Maddeler sistematik olarak altı alt bölümden oluşmaktadır.
- Metinde ilk olarak 6098 sayılı TBK hükümlerine yer verilmiştir.
- Bunun hemen altında, İsviçre Borçlar Kanununun, TBK’yı karşılayan hükmü 01.05.2015 tarihli haliyle Almanca olarak eklenmiştir. Bu metin için bkz. http://www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/19110009/index.html.
- İsviçre Borçlar Kanunu maddelerinin altında, OR 2020 adıyla hazırlanan İsviçre Borçlar Kanunu Taslağına ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Bu metin için bkz. http://or2020.ch/.
- TBK’nın bazı hükümleri Alman Medeni Kanunundan alındığı için, BGB’nin ilgili hükümlerine de gerekli kısımlarda yer verilmiştir.
- Bunun altında, varsa genel gerekçedeki maddeyle ilgili açıklamalar, adalet komisyonu raporu ve TBMM’deki görüşmelerdeki değişiklikler ve nihayet madde gerekçesi belirtilmiştir.
- Son olarak da, ilgili maddenin 818 sayılı önceki Borçlar Kanunundaki (veya 6570 sayılı GKHK’daki) karşılık maddesine yer verilmiştir.
Bu haliyle, işlevsel kullanımı arttırılmaya çalışılarak, ilgili madde altında tüm bilgilerin verilmesine çalışılmıştır.
Okuyuculara yararlı olacağını düşündüğüm bu eser, ilk olarak doçentlik sınavına yönelik çalışmalarım sırasında kendi kullanımım için hazırladığım metnin yayınlanmasının yararlı olacağına yönelik öneriler üzerine bu haline getirilmiştir.
İsviçre Borçlar Kanununun bazı kurumları ele alış şeklinin, sistematik olarak TBK’dan önemli derecede farklılık içeren kısımlarının bulunması nedeniyle, bazı yerlerde İsviçre Borçlar Kanunu veya OR 2020 Taslağı, ilgili kısmın başında veya sonunda bir maddenin içinde bütün olarak verilmiştir. Fakat böyle uygulamanın yapıldığı kısım sayısı çok azdır.
Kanun derlemesinin, tüm okuyuculara yararlı olmasını dilerim.
Not: Türk Borçlar Kanunu ile İsviçre Borçlar Kanununun 20.04.2015 tarihli şekli kullanılmıştır.