Merkezi Yönetim için Devlet Muhasebesi Genel Bütçeli İdareler, Özel Bütçeli İdareler Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar - Ömer Dağ
Kitap, gördüğü yoğun ilgi üzerine arka arkaya yaptığı ek baskıların ardından, gözden geçirilmiş ve güncellenmiş 12. baskısını yapmıştır.
Devlet muhasebesinde kayıtlar, mali mevzuatın ilgili hükümleri ve muhasebe yönetmeliğinde belirtilen kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kitap, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde yürütülen tüm mali işlemleri; kimi zaman ilgili mevzuata, kimi zaman ise muhasebe mantığına dayanarak ayrıntılı örneklerle açıklamakta ve konunun bütüncül bir şekilde öğrenilmesini hedeflemektedir.
Bu yönüyle eser, özellikle devlet muhasebesine yeni başlayanlar için olduğu kadar muhasebe ve harcama birimlerinde görev yapanlar için de güvenilir bir başvuru kaynağıdır.
Mali işlemlerle ilgili örneklerde, hangi muhasebe kaydının hangi mevzuat veya kural doğrultusunda yapılması gerektiği açıkça belirtilmiş; ayrıca bazı işlemlerde hangi kayıtların yapılmaması gerektiğine de yer verilerek bu hassas alanda hata yapılmasının önüne geçilmeye çalışılmıştır.
Ayrıca, kitabın ekinde yer alan ve özel kartona basılmış "Merkezi Yönetim Özet Hesap Planı" sayesinde, devlet muhasebesinde kullanılan tüm kodlara kolayca ulaşabilir ve işlemlerinizi daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Kitabın Konu Başlıkları
Muhasebe Kavramı ve Teorik Yapısı
Genel Muhasebe – Devlet Muhasebesi Farkı
Devlet Muhasebesi İlkeleri, Kavramlar ve Standartları
Devlet Muhasebesindeki Kayıtların Yasal Dayanakları
Merkezi Yönetim Hesaplarına İlişkin Çözümlü Örnekler
Faaliyet - Bütçe Hesaplarının İşleyiş Farklılıkları
Ödenek Hesapları
Değerli Kâğıtlara İlişkin İşlemler
Hazine Hesapları
Monografi