En Güzel Antep Ev Yemekleri - Şükran Sargın
En Güzel Antep Ev Yemekleri - Şükran Sargın
% 20 İndirim
20,00
25,00
  • Genel Özellikler
  • Baskı Tarihi
  • 2013
  • Baskı Sayısı
  • 1. Baskı
  • Sayfa Sayısı
  • 390
  • Ebat
  • 16x24
  • Cilt
  • --
Yayınevi Hayy Kitap
Satış Adedi 1
Barkod 9786055181239
Para Puan
Stokta Yoktur
Stoğa girince haber ver
Paylaşın :
Ürün Açıklamaları
En Güzel Antep Ev Yemekleri - Şükran Sargın

Antep denince aklımıza yemekleri geliyor. Kebapçılarına, katmercilerine, kaymakçılarına, işine saygı duyan bütün ustalara çok şey borçlu bu şehir. Bir de Antepli kadınlara. Annesinin mıcırık aşını olduğu gibi çocuğuna aktaran, bir gece önceden ertesi günün yemeğini düşünen, özenen, pişiren, idare eden, yoklukta bile yediren kadınlara… Turistik Antep de güzel ama, gerçek Antep bu kadınların sofralarında.

 

Şükran Sargın, Lavantin Antep Yemekleri blogunun çok takip edilen, çok sevilen yazarı. Bu kitapta annesinden, hatta taburesinde oturmuş yemek pişirirken hatırladığı dedesinden öğrendiği yemekleri paylaşıyor. Tariflerinin tamamı denenmiş, hatta bazıları blogunda yayınlanıp takipçileri tarafından ‘onaylanmış’. Elinizde bulunsun diye değil, evinizde pişirilsin diye yazıyor. Acemi okurlarının her türlü sorusuna hazırlıklı, tariflerin uygulaması kolay, anlatımı detaylı.

En Güzel Antep Ev Yemekleri sadece tarif vermekle kalmıyor; Anteplilerin binyıllık mutfak birikimini de aktarıyor. Hangi yemeğin hangi durumda pişirildiğini, yanına neyin yakıştığını, mevsimlerle değişen yemek çeşitlerini anlatıyor. Antepli kadınlar gibi dolma yapmanın, yoğurdu pütürsüz pişirmenin, naneli yağı yemyeşil hazırlamanın püf noktalarını öğreniyoruz. Bu kitabı okuduktan sonra, bir gün önceden kalmış musakka yemeğimizle bulgur pilavı pişiriyor, neyin yanına neyin yakışacağını ince ince hesaplayarak yemek yapmaya başlıyoruz.

Antep’e gidip geliyoruz kitabın sayfalarında. Yığınla aşotu satan sokak satıcılarını, komşunun bahçesinden pirpirim toplayan çocukları, yeşil zeytini incir yaprağıyla mis gibi kokutanları, bayram için tepsi tepsi kahke pişirenleri, binlerce yılın bilgisine sahip anneleri, ağlayanları, gülenleri okuyoruz. Biraz yemeklerini öğreniyoruz, biraz da Anteplileri.

Kitap, ziyafet sofralarından gelme, şımarık, har vurup harman savuran tariflerin kitabı değil. Bir öğünü çorba ekmekle veya pilav yoğurtla şükrederek geçirmeyi bilenlerin kitabı. Eldekiyle idare etmenin, olanı lezzetli hale getirmenin, hep beraber, mütevazı bir sofranın başında buluşmanın kitabı.

Şükran Sargın’ın, mutfakla ilgilenen ilgilenmeyen herkese söyleyecek sözü var…

Kitabın Bölümleri:
• Antep mutfağına dair
• Antep mutfağında isimler
• Çorbalar (Şorbalar)
• Salatalar
• Piyazlar (Peyvazlar)
• Cacıklar
• Ekşililer ve Soğuk Turşular
• Pilavlar (Pilovlar)
• Köfteler (Küfdeler)
• Dolma ve Sarmalar
• Yoğurtlu Yemekler
• Etli Sebze Yemekleri
• Etsiz Sebze Yemekleri
• Fırın Yemekleri
• Et Yemekleri
• Kebaplar
• Ekmek ve Börekler
• Hafif Yemekler
• Tatlılar
• Atıştırmalıklar
• Reçeller
• İçecekler
• Kış Hazırlıkları

Kitaptan İki Tarif:

PİRPİRİM CACIKLI ARAP KÖFTESİ
Bulgurla yapılıp pişirilen köfteler içinde, cacıklı Arap köftesi benim gözdelerimden. Özellikle de semizotuyla yapılan cacıkla çok güzel oluyor. Semizotu dedim, çünkü cacıklı Arap köftesi pancarla (yani pazıyla ama sıcak suda 1-2 dakika haşlanmış pazıyla) veya maydanozla hazırlanan cacıkla da servis yapılıyor. Pirpirim, ekşimsi tadından dolayı bulgurlu köfteye lezzet katıyor.

Malzeme: (5-6 kişilik)
• 2 bardak simit (köftelik bulgur)
• 200 gr kara et (yağsız, sinirsiz, 2 kere çekilmiş kıyma)
• 1 baş çok ince kıyılmış kuru soğan
• 1-2 kaşık un
• Tuz, karabiber, pul biber
• Köfteleri kavurmak için zeytinyağı
Cacığı için:
• 1 kâse (250-300 g) iri doğranmış pirpirim (semizotu)
• 2 kâse süzme yoğurt
• 2-3 diş sarımsak

Yapılışı:
İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz, baharat ve unu karıştırın. Gerektikçe su ilavesiyle 15-20 dakika yoğurun, iyice sakızlanmasını sağlayın. Bulguru yumuşayıp, yeme kıvamına gelen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp, ellerinizi sık sık ıslatarak yuvarlayın. Köfteler bitince geniş bir tencereye biraz su koyup kaynatın. Üzerine bir süzek koyun. Köfteleri süzeğin üzerine döküp üzerini kapatın. 15-20 dakika buharda pişirin. Tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol edin. (Köfteleri suda haşlayanlar da var.)
Zeytinyağını tavaya koyup kızdırın ve pul biberi atın. Pişen köfteleri de tavaya ilave edip bir süre kavurun.
Ilıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırıp tuzunu atın. Geniş bir tabağa yoğurtlu semizotunu yayıp üzerine kavrulan köfteleri dökün. Pul biberle süsleyerek servis yapın.

ŞİVEYDİZ
Bu yemeğe şivediz veya şiveydiz deriz. Baharda taze sarımsakların boy verdiği kısa bir dönemde yapılır. Antep’te taze sarımsak denince akla parmak kalınlığında uzun sarımsaklar gelir. El arabalarının üzerinde yığınlar halinde satılır. Taze sarımsak birçok yemekte kullanıldığından biz sarımsağı demetle değil kiloyla alırız. Mevsimi geçene kadar da sofralarımızdan eksik olmaz.
Şivediz yapılacağı zaman annem elinde büyük bir demet sarımsakla gelirdi eve… O sarımsakları ayıklar yıkar ve o gün bütün ev, önce çiğ sonra haşlanmış sarımsak kokardı. Bu koku başka yerlerde yadırganabilir ama, bizim için sonu nefis bir yemekle tamamlanacak bir sürecin kokusudur. Akşam olunca şivedizin son aşaması olan nanesi çığırtılır (yani, yağla nane kavrulup yemeğin üzerine dökülür) ve şehriyeli pirinç pilavıyla sofraya gelir… Şivediz yanında otlar, turp ve tereyle servis edilir.

Malzeme: (5-6 kişilik)
• Yarım kilo az yağlı kuşbaşı et ( kemikli de kullanabilirsiniz)
• 1 kg kalın saplı taze sarımsak
• 1 kg taze soğan
• 1 bardak nohut
• 3 bardak süzme yoğurt
• 1 kaşık un
• 1 yumurta
• Sadeyağ
• Tuz, karabiber, nane

Yapılışı:
Nohudu geceden ıslayın. Eti üzerini geçecek kadar suyla ocağa koyun. Kaynayınca köpüğünü alın. Islanmış nohudu etin üzerine ilave edip tuzunu atın. Et yumuşayana kadar pişirin.
Sarımsak ve soğanların yeşil yerlerini ayıklayıp, ayırın. Sadece beyaz kısımlarını 2-3 parmak kalınlığında doğrayın.
Pişen et ve nohudun içine sarımsak ve soğanları atın, yumuşayana kadar pişirin. Sarımsak ve soğan yenecek kıvama gelince tencereyi ateşten alın, aşırı yumuşamasını beklemeyin. Yoğurdu diğer yoğurtlu yemeklerde olduğu gibi hazırlayıp, yemekle buluşturun.
Yemeğin tuzunu ayarlayıp, karabiber serpin. Naneyi kepçeye koyun ve yemek tenceresinin üzerine tuttuğunuz kepçeye kızgın yağı döküp yemeğe karıştırın.

Sarımsak ve soğanların yeşil kısımları ile ertesi gün “öcce” yapabilirsiniz. Şiveydizin içine yeşil kısımlarını koymayız; yemek piştiğinde lif lif ayrılır, hoş olmaz.

 

Ödeme Seçenekleri
Akbank - Axess
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
10.6 TL 21 TL
7.2 TL 22 TL
5.52 TL 22 TL
Ziraat Bankası
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
10.28 TL 21 TL
6.99 TL 21 TL
5.34 TL 21 TL
Garanti Bankası - BonusCard
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
10.58 TL 21 TL
7.09 TL 21 TL
5.43 TL 22 TL
Türkiye İş Bankası - Maximum Kart
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
10.59 TL 21 TL
7.21 TL 22 TL
5.52 TL 22 TL
VakıfBank (Yeni sistem POS)
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
10.57 TL 21 TL
7.18 TL 22 TL
5.5 TL 22 TL
Yorumlar
YORUMLARSize Yorumunuzu Yazın

Bu Ürünü Nasıl Buldunuz ?

YORUMLARA GÖZ ATIN
Yorum bulunmamaktadır
Lütfen resimdeki 3 karakterli yazıyı kutuya sırasıyla yazınız
Güvenlik Resmi
BENZER ÜRÜNLER
Sosyal Düşünceler Tarihi 2 Cilt - Akif Emiroğlu
% 10
950,00
855,00
Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılında Diş Ticaret Politikaları - Nihat Altuntepe, Mesut Balıbey, İlknur Karaaslan
% 10
155,00
139,50
Tanrılar ve Kullar - Hakan Karakehya
% 20
60,00
48,00
Sevgi Teorisi - Hikmet Köse
% 10
160,00
144,00
Türklerin Tarihi 2 - İlber Ortaylı
% 10
80,00
72,00
Türklerin Tarihi - İlber Ortaylı
% 10
80,00
72,00
Cumhuriyetin İlk Sabahı - Şermin Yaşar, İlber Ortaylı
% 20
120,00
96,00
Cumhuriyet'in Doğuşu Kurtuluş ve Kuruluş Yılları - İlber Ortaylı
% 20
125,00
100,00
Sınırları Aşan Bir Bilim Olarak Komparatistik - Funda Kızıler Emer
% 10
190,00
171,00
Edebiyat ve İnsanlık - Funda Kızıler Emer, İnci Aras
% 10
200,00
180,00
Hukuk Açısından Türk Devrimi Cumhuriyet - Durulcan Selçuk
% 10
160,00
144,00
Bir Siyasal İktidar Modeli Olarak Anarşizm - Ubeydullah Türkyılmaz
% 10
220,00
198,00
20. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1914 - 1995) - Fahir Armaoğlu
% 10
310,00
279,00
19. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1789 - 1914) - Fahir Armaoğlu
% 10
310,00
279,00
Mangalda Kalan Küller - Gürşen Sevinç
% 25
100,00
75,00