Şerbet ve Hoşaf - Elif Ayla
Şerbet ve Hoşaf - Elif Ayla
% 20 İndirim
12,00
15,00
  • Genel Özellikler
  • Baskı Tarihi
  • 2009
  • Baskı Sayısı
  • 1. Baskı
  • Sayfa Sayısı
  • 128
  • Ebat
  • 16x24
  • Cilt
  • --
Yazar
Yayınevi Hayy Kitap
Satış Adedi 0
Barkod 9789759059897
Para Puan
Stokta Yoktur
Stoğa girince haber ver
Paylaşın :
Ürün Açıklamaları
Şerbet ve Hoşaf - Elif Ayla

“Meyve suya aktı, şerbet oldu. Hoş-abdan geriye hep şükür kaldı.”

 

Elif Ayla, Şerbet ve Hoşaf – Hatıralarda Kalan Yudum Yudum Lezzetler kitabıyla geçmişimizin hoş bir yanını bugüne taşıyor. İnsana kırılıverecekmiş gibi gelen incecik bardaklarda ikram edilen buz gibi şerbetler. Şerbet kokularıyla hafızamıza kazınmış düğünler, nişanlar, loğusa ziyaretleri. Akraba ziyaretleri. Tahta sandalyeler. Utangaçlıklar. Gözlerin içiyle gülünen eski güzel günler…

Şerbet gibi havaların, şerbet gibi insanlarla, şerbetten nafakalar çıkarılan günlerin, güzel su içilir yemeğin yanında diye, hoş-ab denilen hoşafların, o unutulmaz tatların bir araya geldiği bir çalışma bu…

Hepsi, insan israfı icat etmeden evvel bulundu. Meyvelerin, otların son hallerine, hadlerine kadar, şükür kazanında kaynatılıp sofraya getirilmesiyle oluşturuldu. Bütün şerbetler ve hikâyeler aslında suya yazılmış methiyeler. Suyu kaç şekilde içebileceğimizi anlatıyorlar. Meyveye eklenen su değil, suya eklenen meyveler onlar. Her şerbet ve her hoşaf, insan emeğinin nimete dokunup, Barekallah demesi.

Elif Ayla kitabında, babaanne mutfaklarından bugüne kadar gelen, yok olmalarına izin verilmeyen şerbet ve hoşafları anlatıyor. Hoşaflar hikâyelere dökülüyor, şerbetler anılarla birleşiyor. Kitap bir tarifler bütünü olmaktan çok, bir yaşam biçimini tarif ediyor. Şefkat, şerbetten akıyor. Hoşaftan geriye çekirdekler değil, anılar kalıyor.

Siz de sofralarınızı meyvenin suya aktığı şerbetlerle süsleyin:

KAVUN ŞERBETİ

Bu şerbet eskilerin hiçbir şeyi israf etmedikleri günlerden kalmadır aslında. Hiçbir şeyin böyle bol ve kavanozda kolay bulunur olmadığı zamanlarda, insanlar damak tadı uğruna yeni şeyler bulmak, hiçbir şeyi de zayi etmemek durumunda idiler. Kavun şerbeti, namı diğer subye, işte öyle zamanlardan kalmadır.

Malzeme:
Yaklaşık iki orta boy kavunun çekirdeği
5 su bardağı su
4 su bardağı şeker

Yapılışı:
Kavun çekirdekleri yıkanır, bir tepsiye alınıp, güneşte kurumaya bırakılır. Efendim eskilerin evlerinde bakır havanlar vardı. Hâlâ imkân varsa, kavun çekirdeklerini bakır havanda dövmenizi öneririm. Dövmek demişsek de, çok eziyet etmeden, hafif irice kalacak kadar çevirsek kâfi. Bir yandan da suyu kaynamaya koyalım. Kaynayan suya, havanda şöyle bir çevirdiğimiz çekirdekleri koyalım. Bir taşım kaynatıp, şekeri ekleyelim. Sonrasında temiz bir tülbentten geçirelim şerbetimizi. Cam şişelere, sürahilere koyup soğutalım.

Bu şerbeti bir başka şekilde de yapmak mümkün. Daha modern evler, yeni hayatlar için bu tarifim de. Bütün malzemeyi robota koyup, iyice çevirelim. Sanki sıvı, mayonezimsi bir görünüm alana kadar devam edelim. Yine tülbentten süzüp, sürahiye koyarak soğutalım. Servise hazır içeceğimiz.

NANELİ LİMON ŞERBETİ

Bu şerbeti Sultan II. Abdülhamid pek severmiş.

Malzeme:
4 adet limon
5-6 dal taze nane
1 su bardağı şeker
3 su bardağı su

Yapılışı:
Limonların suları sıkılır. Nane yaprakları bir miktar şekerle bakır havanda dövülür, macun kıvamına getirilir. Temiz, seyrek dokumalı bir tülbente konur. Ağzı sıkıca bağlanan tülbent limon suyunun içine bırakılır. Bir gece soğumaya bırakılır. Sabah nane kesesi şerbetten alınır. Kalan şeker ilave edilip, eritilir. Tekrar dolaba kaldırılan şerbet, servise hazırdır.

Bu şerbeti yaparken, naneleri bütün halde bırakmayı tercih edenler varsa da, nanenin bir süre sonra salyamsı bir görünüme sahip olmasından dolayı ben yukarıdaki yöntemi tercih ediyorum. Taze nane, servis ederken bardaklara konursa, çok daha güzel oluyor. Aynı şerbete dilim limon ve kavrulmuş çam fıstığı da pek yakışıyor.

LOĞUSA ŞERBETİ

Malzeme:
3 adet loğusa şekeri
36 adet karanfil
9 adet kabuk tarçın
4,5 çay kaşığı zencefil
24 adet karabiber
9 su bardağı su
3 tatlı kaşığı file badem

Yapılışı:
Badem haricindeki bütün malzemeyi suya koyup kaynatırız. 15 dakika kadar kaynayan malzeme tülbentten geçirilerek süzülür. Soğutulan şerbet, üzerine badem serperek servis edilir.


 

Ödeme Seçenekleri
Akbank - Axess
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
6.36 TL 13 TL
4.32 TL 13 TL
3.31 TL 13 TL
Ziraat Bankası
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
6.17 TL 12 TL
4.19 TL 13 TL
3.21 TL 13 TL
Garanti Bankası - BonusCard
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
6.35 TL 13 TL
4.26 TL 13 TL
3.26 TL 13 TL
Türkiye İş Bankası - Maximum Kart
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
6.36 TL 13 TL
4.32 TL 13 TL
3.31 TL 13 TL
VakıfBank (Yeni sistem POS)
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
6.34 TL 13 TL
4.31 TL 13 TL
3.3 TL 13 TL
Yorumlar
YORUMLARSize Yorumunuzu Yazın

Bu Ürünü Nasıl Buldunuz ?

YORUMLARA GÖZ ATIN
Yorum bulunmamaktadır
Lütfen resimdeki 3 karakterli yazıyı kutuya sırasıyla yazınız
Güvenlik Resmi
BENZER ÜRÜNLER
Sosyal Düşünceler Tarihi 2 Cilt - Akif Emiroğlu
% 10
950,00
855,00
Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılında Diş Ticaret Politikaları - Nihat Altuntepe, Mesut Balıbey, İlknur Karaaslan
% 10
155,00
139,50
Tanrılar ve Kullar - Hakan Karakehya
% 10
60,00
54,00
Sevgi Teorisi - Hikmet Köse
% 10
160,00
144,00
Türklerin Tarihi 2 - İlber Ortaylı
% 10
80,00
72,00
Türklerin Tarihi - İlber Ortaylı
% 10
80,00
72,00
Cumhuriyetin İlk Sabahı - Şermin Yaşar, İlber Ortaylı
% 20
120,00
96,00
Cumhuriyet'in Doğuşu Kurtuluş ve Kuruluş Yılları - İlber Ortaylı
% 20
125,00
100,00
Sınırları Aşan Bir Bilim Olarak Komparatistik - Funda Kızıler Emer
% 10
190,00
171,00
Edebiyat ve İnsanlık - Funda Kızıler Emer, İnci Aras
% 10
200,00
180,00
Hukuk Açısından Türk Devrimi Cumhuriyet - Durulcan Selçuk
% 10
160,00
144,00
Bir Siyasal İktidar Modeli Olarak Anarşizm - Ubeydullah Türkyılmaz
% 10
220,00
198,00
20. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1914 - 1995) - Fahir Armaoğlu
% 10
310,00
279,00
19. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1789 - 1914) - Fahir Armaoğlu
% 10
310,00
279,00
Mangalda Kalan Küller - Gürşen Sevinç
% 25
100,00
75,00