Gazetecilikte Uzmanlaşma Alanları - Muzaffer Şahin, Erol İlhan
Gazetecilikte Uzmanlaşma Alanları - Muzaffer Şahin, Erol İlhan
% 10 İndirim
121,50
135,00
  • Baskı tarihi
  • 2022
  • Baskı sayısı
  • 1. baskı
  • Sayfa sayısı
  • 592
  • Ebat
  • 14x20
  • Cilt
  • --
Satış Adedi 0
Barkod 9786257602228
Para Puan
Adet
Fiyatı düşünce haber ver
Paylaşın :
Ürün Açıklamaları

Gazetecilikte Uzmanlaşma Alanları - Muzaffer Şahin, Erol İlhan

Uzmanlık; belli bir işte, belli bir konuda bilgi, görüş ve becerisi çok olan kimse, mütehassıs, kompetan olarak tanımlanmaktadır (TDK), bir çok iş ve meslekte uzmanlık becerisi gelişmiş insan gücü istihdam edilmektedir. Gazetecilik de bu mesleklerden birisidir ve kendine özgü uzmanlık alanları gelişmiştir ve gelişim halen devam etmektedir.
 
Haber nitelikli bilgidir. Herhangi bir bilgi, tutarlı bir kurgu ve sağlam bir dil yapısıyla habere dönüşür. Haberci için yetenek, beceri, deneyim ve özen temel gerekliliktir (Girgin, 1992: 1-3). Habercinin bilgi birikimi ve uğraşı alanı bir alanda yoğunlaştığında, bir başka ifadeyle uzmanlaştığında burada sıralanan temel niteliklere ve beceri sahibi olmaya daha da yaklaşmaktadır. Bilgiden habere geçişte anlaşılır bir dil kullanılması, haberin daha geniş kitleyle kolayca buluşmasına imkan verir. Haberdeki dilin anlaşılırlığı ise gazetecinin alandaki hakimiyetiyle ilintilidir. Gazetecilikte uzamanlaşma haber kaynaklarına ulaşma, bilgi toplama ve haberi oluşturma süreçlerine önemli katkı sağlamaktadır. Gazetecinin içinde bulunduğu iş koşulları bazen her alanda haber yazmasını zorunlu kılmaktadır. Örneğin medya kuruluşunun bir ülke veya bir şehirde tek muhabiri varsa, ya da gece, hafta sonu veya resmi tatil nöbetlerinde bir muhabir görev yapıyorsa o muhabir her konuda veya her alanda haber yazma zorunluluğu içindedir, sadece haber yazmak da yetmeyebilir, fotoğraf ve video çekip bunları işlemesi gerekebilir. “Gazetecinin her alandaki bilgiyi haber formatına taşıyıp haberleştirmesi mümkündür ya da öyle olmalıdır” görüşü de yaygındır, özellikle haber ajanslarında ve kadrosu sınırlı haber merkezlerindeki algı böyledir, medya pratiğinin gerçekleri de böyle tezahür etmektedir. Ancak gazetecinin diplomaside, siyasette, polis adliyede, kültür sanatta, ekonomide, sporda, bilimde, savaşta, savunmada, barışta, araştırmacılıkta ve diğer alanlarda uzmanlaşması haber bulma, haber üretme ve haber yazmada gücüne güç katar. Gazeteci geçimini yazdığı haberden sağlar, birçok mesleki kurum ve düzenlemelerde gazeteci iş tanımı böyledir. Örneğin bir editör ekonomi muhabirinden hem günün rutin gelişmelerini izlemesini, hem de özel haber yaparak rakiplerini atlatmasını ister, bu sadece editörün isteği ile gelişmez, muhabirin günlük iş akışı ve iş tanımı tam da böyledir. İşte bu muhabir her gün ekonomi merkezlerindeki haber kaynaklarını tararken toplantı veya konferansları da izler, haber kaynakları alana özgüdür, haberde kullandığı kavramlar alana özgüdür ve haberin “yenilik” unsurunu ortaya koyacak bilgi birikimi o ekonomi muhabirine özgü bir beceri haline gelmektedir. Kısacası gazetecilikteki uzmanlaşma haber “işinin” gelişmişliğinin bir parçasıdır, konu tıpkı doktorların uzmanlık alanları gibidir; uzman doktor herhangi bir tanı ve tedavide nasıl alanında ehliyet sahibi oluyorsa habercinin uzmanlaşması da öyledir. Her haberi yazmak durumunda olan muhabir ise pratisyen hekimle aynı pozisyondadır.
 
Vural’a (2014: 5) göre gazetecilikteki değişikliğin nedenini toplumbilimlerdeki değişmelere bağlamak işin en kestirme yoludur, aslında gazetecilikte görülen değişiklikleri şu dört ana başlık altında toplamak mümkündür: 1.Haber kaynakları bakımından değişiklikler görülüyor. Eskiden tek kaynak kullanılarak haber yazılabilirdi, bugün çok haber kaynağı kullanmak hemen hemen zorunlu ama sonunda ancak bir haber ortaya çıkabiliyor. 2.Eskiden habere konu olan düşünce genelde tek bir devlet dairesinden kaynaklanabilirdi, yani tek bir haber kaynağı vardı. Günümüzde ise haber kaynağı, çoğu kez bilgisayarda açılmış bir dosya olabiliyor. 3.Eskiden muhabirin uzmanlarla konuşabilecek kadar bilgili olması haber yapması için yeterliydi. Artık muhabirin kendisinin haber yapmak için uzman olması gerekiyor. 4.Eskiden gazetecilik, her şeyden az çok malumat sahibi olunan bir meslek olarak kabul edilirdi. Şimdi ise pek çok meslekle uzmanlık yönünden aşık atıyor.
 
Gazetecilik lisans programlarında verilen alan dersleri ile uzman gazeteciliğe önemli katkılar sağlanmaktadır. Narin’in (2018: 100-102) “Dünyada Akademik Sıralaması Yüksek Gazetecilik Lisans Bölümlerinin Ders Programlarının Analizi” başlıklı makalesinde, ABD’de önde gelen 10 gazetecilik lisans ders programında uzmanlık alanı dersleri şöyle yer almaktadır: Görsel/İşitsel Gazetecilik, Radyo, Televizyon, Podcast Gazeteciliği, Spor Haberciliği, Dergi ve Dosya Gazeteciliği, Dijital Gazetecilik, Veri Gazeteciliği ve Veri Görselleştirme, Multimedya Gazetecilik, Ekonomi Haberciliği, Uluslararası Habercilik, Sağlık, Bilim ve Çevre Gazeteciliği, Toplumsal Adalet, Kamu Sorunları, Kamu Gazeteciliği, Topluluk Gazeteciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Çatışma, Müzakere, Arabuluculuk ve Sivil Alan Gazeteciliği, Röportaj/Görüşme, Yerel Gazetecilik ve Kent Sorunları, Yurttaş Gazeteciliği, Açıklayıcı Habercilik, Aktüel Habercilik, Edebi Gazetecilik, Mobil Gazetecilik, Müzik Gazeteciliği, Sanat Haberciliği, Siyasal Habercilik, Yaratıcı Yazma, Yorum Gazeteciliği, Din Haberciliği, Anlatı Haberciliği, Belgesel Gazetecilik, Deneyimsel Gazetecilik, Eğitim Haberciliği, Eğlence Haberciliği, Harita Anlatıcılığı, Tüketici Haberciliği, Yaşam Haberciliği.
 
Ankara’da eğitim veren en eski iki iletişim fakültesinin gazetecilik programlarındaki uzmanlık alan derslerinin genellikle alanda uzman gazeteciler tarafından verilmesi tercih edilmektedir ve ilgili dersler şöyle sıralanmaktadır:
 
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü uzmanlık alan dersleri: Spor Muhabirliği, Kent ve Çevre Gazeteciliği, Grafik Tasarım, Robotik Kodlama ve Dijital Teknolojik Ürünler, Parlamento Muhabirliği, Eğitim Kültür ve Sanat Muhabirliği, Araştırmacı Gazetecilik, Siyaset Muhabirliği, Televizyon Haberciliği, Basın Fotoğrafçılığı, Sağlık İletişimi, İnternet Gazeteciliği Web’de Tasarım, Ekonomi Muhabirliği, Diplomasi Muhabirliği, Yeni medya ve Yeni Gazetecilik, Bilim İletişimi ve Haberciliği.
 
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi (Gazi Üniversitesi’nden ayrılan) Gazetecilik Bölümü uzmanlık alan dersleri: Televizyon Gazeteciliği, Basın Fotoğrafçılığı, Basın Yayın Editörlüğü, Kültür ve Sanat Dergiciliği, Grafik Tasarım, İnternet Gazeteciliği, Polis Adliye Muhabirliği, Magazin Muhabirliği, Siyasi Parti Muhabirliği, Yurttaş Gazeteciliği, Ajans Muhabirliği, Masaüstü Yayıncılık, Web Tasarımı, Eğitim Muhabirliği, Ekonomi Muhabirliği, Parlamento Muhabirliği, Diplomasi Muhabirliği, Medya Muhabirliği, Spor Muhabirliği, Drone Gazeteciliği.
 
Gazetecilik ders programlarında gözlenen en temel değişim, alan derslerindeki değişim, alan derslerindeki çeşitlenme ve artıştır. Medya ekosisteminin çeşitli teknolojik aygıtlarla farklı kanallarda çalışabilecek gazetecilere ihtiyaç duyması nedeniyle, multimedya derslerinde artış gözlenmektedir (Narin, 2018: 106). Teknolojinin beraberinde getirdiği uzmanlaşma zorunluluğu, her alanda olduğu gibi gazetecilikte de kendisini göstermektedir.
 
Bu çalışmada; akademiden çok değerli öğretim elemanlarının yanı sıra alanda uzman gazeteciliği yıllarca deneyimlemiş, pratiğin içinde yoğurulup yer yer eğitime dahil olmuş çok değerli gazetecilerin ve lisansüstü eğitim yapan yine çok değerli arkadaşlarımızın yazdığı bölümlere yer verilmiştir. Elbette basındaki uzman gazetecilik alanlarına dair başlıklar daha da artırılabilir ve incelemeye dahil edilebilir.
 
Umur IŞIK ve Konur Alp KOZ “Değişen Haber Ekosisteminde Seo Haberciliği"

Feyyaz FIRAT, “Bilim ve Teknoloji Gazeteciliğinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir Değerlendirme"
 
Özlem ŞİMŞEK ÇELİK, “Sağlık Gazeteciliği"

Onur ŞEN “Robot Gazetecilik”

Adalet GÖRGÜLÜ AYDOĞDU ve Onur DURSUN, “Yerel Basın: Dün, Bugün ve Yarın”

Arda Umut SAYGIN, “Dergi Gazeteciliği”
 
Burcu EMİROĞLU, “İnternet Gazeteciliği” 
 
Hakan KILINÇ, “Çizgi Roman Gazeteciliği:
 
Özlem BARIŞ, “Sosyal Medya Gazeteciliği” 
 
Anıl Kaan UÇAR, “Sanal Gerçeklik ve Gazetecilik” 
 
Duygu FURUNCU KUTLUHAN, “Veri Gazeteciliğini Gazeteciler Üzerinden Anlamak” 
 
Arzu ESEN, “Sesli Sosyal Ağ Uygulamalarının Gazetecilik Açısından Önemi: Clubhouse Örneği” 
 
Ayşe Kübra BİREY, “Yurttaş Gazeteciliği” 

Nur DEMİR, “YouTube Gazeteciliği” 

Elif Burcu ÖZKAN, “Gazetecilik Etiğinde Güncel Sorunlar ve Yavaş Gazetecilik” 

Fatma TÜRKKOL, “Tanımı, Niteliği, Uygulanırlığı Açısından Barış Gazeteciliği”

Açelya KAYNAR, “Podcast Gazeteciliği” 

Konur Alp KOZ, “Gazetecilerin Gökyüzündeki Gözleri: Drone’lar” 

Melissa LOUKİEH, “Edebi Gazetecilik” 

Taylan ERTEN, “Ekonomi Gazeteciliği” 

Adnan GERGER, “Medyanın Uzman Etiği Sınavı: Polis-Adliye Haberciliği” 

Süfyan KIZILARSLAN, “Politika/Siyaset Gazeteciliği” 

Hüseyin DOĞRU, “Spor Muhabirliği”

Adnan GERGER, “Kültür-Sanat Haberciliği ve Kültür-Sanat Haberlerinin Sarmal Sorunsalı” 

Mevlüt EREN, “İnfografik Tasarımı”

Abdurrahman ANTAKYALI, “Basın Fotoğrafçılığı”

Zihni Oğuz AKIN, “Haber Kameramanlığı” 


 

Ödeme Seçenekleri
Akbank - Axess
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
64.4 TL 129 TL
43.77 TL 131 TL
33.5 TL 134 TL
Ziraat Bankası
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
62.47 TL 125 TL
42.45 TL 127 TL
32.47 TL 130 TL
Garanti Bankası - BonusCard
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
64.24 TL 128 TL
43.09 TL 129 TL
33.02 TL 132 TL
Türkiye İş Bankası - Maximum Kart
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
64.36 TL 129 TL
43.77 TL 131 TL
33.51 TL 134 TL
VakıfBank (Yeni sistem POS)
TAKSİT TUTAR TOPLAM TUTAR
2 3 4
64.22 TL 128 TL
43.62 TL 131 TL
33.42 TL 134 TL
Yorumlar
YORUMLARSize Yorumunuzu Yazın

Bu Ürünü Nasıl Buldunuz ?

YORUMLARA GÖZ ATIN
Yorum bulunmamaktadır
Lütfen resimdeki 3 karakterli yazıyı kutuya sırasıyla yazınız
Güvenlik Resmi
BENZER ÜRÜNLER
Elektrikli Taşıtlar - Beytullah Başeğmez
% 10
345,00
310,50
Gastronostalji - Reşad Emre Özgüneş, Düriye Bozok
% 10
200,00
180,00
Finansal Yönetim Teori ve Uygulama - Songül Kakilli Acaravcı
% 10
458,00
412,20
Fizik Temel Bilim ve Mühendislik İçin - Douglas Giancoli
% 10
1.650,00
1.485,00
Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin Temelleri - William Smith, Javad Hashemi
% 10
1.450,00
1.305,00
Yöneylem Araştırması - Hacı Hasan Örkcü, Volkan Soner Özsoy, Emre Koçak
% 10
165,00
148,50
Farklı Hukuk Disiplinleri Gözüyle Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması, Nuray Ekşi, Gonca Dardeniz, Mert Ülgen
% 10
249,50
224,55
Devreli Tatil Sistemleri - Etem Saba Özmen, Şimal Melike Tol
% 10
555,00
499,50
Mesleki Etik Kavramlar, İlkeler ve Vakalar - Duygu Anıl Keskin
% 10
168,00
151,20
Cebirsel Topolojiye Giriş - İsmet Karaca
% 10
487,00
438,30
Uygulamada İktisadi Sistemler Kapitalizm ve Sosyalizm - Hasan İslantince
% 10
150,00
135,00
Marina İşletmeciliği - Tuğçe Merve İnak Özberk, Mehmet Marangoz
% 10
199,50
179,55
Yemek Fotoğrafçılığı - Göksel Kemal Girgin
% 10
100,00
90,00
Güvenliği Yeniden Okumak - Harun Arıkan, Ali Gök
% 10
550,00
495,00
Enflasyon Muhasebesi - M. Vefa Toroslu
% 10
1.000,00
900,00